Απογραφή

38357041. sx318

Το 8ο βιβλίο του πρότζεκτ μου με τα 12 κλασικά βιβλία γραμμένα στα ελληνικά. Ένα από κάθε δεκαετία του 20ου αιώνα και δύο του 21ου.

Με αυτό το βιβλίο έκανα αρχή με τους Κυπρίους συγγραφείς οι οποίοι θα απαρτίζουν το υπόλοιπο του πρότζεκτ. Με άλλα λόγια τα υπόλοιπα 5 βιβλία.

Θα ήταν ίσως προτιμότερο να έπαιρνα βιβλίο που δεν ξαναδιάβασα αλλά
1) ήθελα ένα αντίτυπο δικό μου αφού το αγγλικό είναι της γιαγιάς και
2) ήθελα να το διαβάσω και στο πρωτότυπο, αφού είχα ήδη διαβάσει την αγγλική μετάφραση το 2016.

Ένα από τα πρώτα βιβλία μαγικού ρεαλισμού που γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα. Ένα αιρετικό για την εποχή του βιβλίο που όμως βραβεύτηκε και μεταφράστηκε.

Ο Πάνος Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1935 στην Αμμόχωστο. Γράφει από τη δεκαετία του 1960 ποίηση, πεζογραφία, και θέατρο.
Και φυσικά μετά από αυτό του το βιβλίο θα βάλω πλώρη και για τα επόμενά του.

Προτείνεται σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν την κυπριακή λογοτεχνία αλλά (κακώς) φοβούνται την κυπριακή διάλεκτο.
Αυτό είναι γραμμένο στα Νεοελληνικά.

Δυστυχώς όπως και με την αγγλική μετάφραση έτσι και με το ελληνικό πρωτότυπο έμεινα κάπως απογοητευμένος. Προσωπικά βρήκα τη γλώσσα κάπως ξύλινη και στημένη, ξερή και απομακρυσμένη από μένα τον αναγνώστη. Επιπλέον βρήκα τους χαρακτήρες περισσότερο καρικατούρες που προσπαθούσαν να στείλουν ένα μύνημα παρά ανθρώπους με σάρκα και οστά.

Είναι ένα βιβλίο με πολύ υποσχόμενη υπόθεση όμως η γραφή (δε λέω μελίρρυτη και δικαίως βραβευμένη) με κούρασε. Με ένα κατεβατό από άγνωστες λέξεις (μυκηθμός, χαλκέντερος) που με έκαναν να διακόπτω τη ροή της ανάγνωσης και να βρώ τι σημαίνουν.
Μια υποσχόμενη υπόθεση θαμμένη κάτω από στοίβες συμβολισμού.

Η Μαρία και ο Ιωσήφ Ακρίτας (νύξη προς τους θετούς γονείς του Χριστού) έρχονται να εγκατασταθούν σε ένα ορεινό χωριό στην Κύπρο (Σπηλιά).
Εκεί, η Μαρία συναντά τον αγγελικά όμορφο νεαρό άνδρα Μιχαήλ (υπαινιγμός στον Αρχάγγελο Μιχαήλ) και δυο μυστηριώδεις γέροντες με καταγωγή ο ένας από Ρωσία και ο άλλος από το Ισραήλ (άγγελοι;).
Η Μαρία έχει σεξουαλική επαφή με τον Μιχαήλ και συλλαμβάνει μια οντότητα που δεν κατάλαβα πραγματικά τι ακριβώς ήταν και αν η Μαρία επέζησε της εγκυμοσύνης, του καρκίνου ή έγινε ένα με αυτήν την οντότητα.

Εάν το μωρό της Rosemary ήταν προϊόν μιας σατανικής ένωσης, αυτό το «μωρό» είναι προϊόν μιας αγγελικής ένωσης.

Όπως διαβάσατε από αυτή τη μίνι περίληψη, αυτό το βιβλίο είχε προοπτικές αλλά έμεινε στην αντίπερα όχθη της ποίησης και των συμβολικών εικόνων και δεν πέρασε απέναντι στην όχθη της πρόζας και της ανάπτυξης χαρακτήρων και ιστορίας.

Βαθμολογία: Λουβί με κολοκούι

Σχολιάστε