Beloved

1411614

Ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα που ολοκλήρωσα στ’ Αγγλικά ενώ ήμουν ακόμη φοιτητής Αγγλικης Φιλοογίας. Ως μέρος του μαθήματος «Η λογοτεχνική διάσταση του Κινηματογράφου» είδαμε και την ταινία αφού διαβάσαμε το βιβλίο, με πρωταγωνιστές τους Oprah Winfrey, Danny Glover, και Thandie Newton.

Δεν είναι εύκολο βιβλίο, και λόγω θέματος (δουλεία), και λόγω της κατακερματισμένης του μορφής, με μη χρονολογική σειρά.

Φέτος, με 10 χρόνια εμπερίας της αγγλικής γλώσσας νιώθω έτοιμος να αντιμετωπίσω αυτό το βιβλίο κατανοόντας καλύτερα την ιστορία, τη γλώσσα, και τα μυνήματα. Το ξεκίνησα επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης ενός έτους από το θάνατο της Τόνι Μόρισον.

«Beloved» ή «Αγαπημένη» όπως είναι ο ελληνικός τίτλος (Εκδόσεις Νεφέλη) εκδόθηκε 16 Σεπτεμβρίου 1987, 42 μέρες μετά τη γέννησή μου. Ένα μυθιστόρημα που έδωσε το βραβείο Πούλιτζερ στην Μόρισον. Πέθανε ανήμερα των γενεθλίων μου πέρσι, 5η Αυγούστου.
Προσπαθώ να βρω προσωπικές συνδέσεις με αυτή την μεγάλη συγγραφέα.

Έτσι, φέτος αποφάσισα να μάθω καλύτερα την Μόρισον ξεκινώντας με ένα βιβλίο της που είχα διαβάσει προ δεκαετίας, και συνεχίζοντας με τα άλλα, πρώτα με το «Τζαζ» και μετά με το «Παράδεισος».
Τα τρία αυτά βιβλία απαρτίζουν την άτυπη δαντική τριλογία της Μόρισον ξεκινωντας με «Αγαπημένη» (δουλεία=κόλαση) «Τζαζ» ( φυλετικός διαχωρισμός = καθαρτήριο) «Παράδεισος» (φυλετικά δικαιώματα = Παράδεισος). Μια τριλογία που δείχνει τη ζωή των Αφροαμερικανών μετά το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου (1861-65), μέτα το τέλος του Α’ΠΠ, και μετά το τέλος του Β’ΠΠ.

Η Σέθα είναι μια πρώην σκλάβα που απέδρασε από το Νότο στο Βορρά και ζει σε ένα σπίτι στοιχειωμένο από το πνεύμα της κόρης της που πέθανε σε βρεφική ηλικία.

Όταν αυτή η κόρη εμφανίζεται με σάρκα και οστά ως μια νεαρή και συνάμα περίεργη κοπέλα ονόματι Αγαπημένη, η Σέθα είναι ξανά στα δεσμά, αυτή τη φορά του φαντάσματος της νεκρής της κόρης.

Η εν ζωή κόρη της (Ντένβερ) και ο άντρας που αγαπά (Πολ – Ντι) προσπαθούν να την ελευθερώσουν για άλλη μια φορά.

Μέσω αναρίθμητων φλασμπακς (αναδρομών) πολλές φορές και στην ίδια παράγραφο χωρίς προειδοποίηση μαθαίνουμε για τη ζωή της στην σκλαβιά, την ζωή του Πολ – Ντι ως δούλος, και μαθαίνουμε τελικά τι έγινε στην ανώνυμη (Αγαπημένη) κόρη της και γιατί της στοιχειώνει το παρόν.

Ήταν όπως προανέφερα ένα κατακερματισμένο, μη γραμμικής χρονολογικής σειράς βιβλίο που ΟΜΩΣ μιας και το ξαναδιάβαζα κατάφερα να λύσω το παζλ, να κατανοήσω περισσότερα πράγματα, να δω την γενική εικόνα της ιστορίας, και τέλος να εκτιμήσω και να αγαπήσω την λυρική γραφή της Μόρισον. Μια γραφή που άξια κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993.

Έχω ήδη ξεκινήσει το επόμενό της, «Τζαζ».

Βαθμολογία: Τάρτα με κράνμπερι

Σχολιάστε