Electronic Life: How to Think About Computers

341780. sx318

ΔΕΝ προτείνω αυτό το βιβλίο στα ακόλουθα άτομα:

όσοι δεν διαβάζουν βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης,
όσοι δεν διάβασαν Κράιτον ξανά,
όσοι δεν ασχολούνται με προγραμματισμό και υπολογιστές.
όσοι δεν είναι φανς του Κράιτον γενικά.

Με άλλα λόγια αυτό το βιβλίο είναι κατάλληλο για αυτούς τους λίγους φαν του Κράιτον που θέλουν να πάρουν και να διαβάσουν ό,τι έγραψε και έκδωσε. Αυτοί οι λίγοι που ακόμη κυκλοφορούν εκεί έξω και δεν είναι κλεισμένοι σε κανένα Δαφνί, Δρομοκαΐτιο ή Αθαλάσσα (κυπριακό αυτό.).

Αυτό το βιβλίο είναι ένα από τα τρία εξαντλημένα του Κράιτον που δεν κυκλοφοράνε πια και είναι σπάνιο να τα βρεις, και που αν τα βρεις η τιμή είναι κάπως τσιμπημένη, από €30 μέχρι €300…
Αλλά κατάφερα να το βρω και το διάβασα.

Είναι κάτι σαν εγχειρίδιο για πρωτάρηδες σε ό,τι έχει σχέση τους υπολογιστές. Και εννοούμε υπολογιστές που υπήρχαν μέχρι το 1983, ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου.
Καταγράφει αλφαβητικά διάφορους όρους και λειτουργίες ενός υπολογιστή όπως και τι προβλήματα μπορεί να υπάρξουν, αλλά φυσικά όλα όσα λέει είναι για υπολογιστές αρχαιολογίες, με δισκέτες όσο ένα βιβλίο, μνήμη μικρότερη κι από ένα σημερινό smartphone, και όλα να γίνονται με εντολές που ο χρήστης πληκτρολογούσε αντί να αναζητεί με τον κέρσορα τον φάκελο που ήθελε, ένα περιβάλλον DOS με άλλα λόγια.

Φυσικά βρήκα ενδιαφέροντα τον τρόπο σκέψης του Κράιτον (που ισχύει ακόμη και σήμερα), πώς δηλαδή να επιλέξεις ένα καινούργιο προϊόν τεχνολογίας χωρίς να την πατήσεις. Μου άρεσε επίσης και το χιούμορ και γενικά ο όλος συλλογισμός του συγγραφέα.

Πλέον νιώθω ευχαριστημένος που το διάβασα και που πλέον ένα άλλο εξαντλημένο του Κράιτον είναι μέρος της βιβλιοθήκης μου.

Βαθμολογία: Butter Fingers

Σχολιάστε