Η τριλογία της Νέας Υόρκης

53337368. sx318

Αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με Πολ Όστερ. Ήταν όντως μία αυθόρμητη αγορά διότι κατά τύχη έμαθα για την όμορφη πρωτοβουλία από τις εκδόσεις @metaixmio να συνεργαστούν με τα Lidl και να υπάρξει μια γωνιά για το βιβλίο.
Κι αυτή η σειρά πόκετ είναι ό,τι πρέπει: και προσιτή, και βολική και μυρωδάτη.

Και για αυθόρμητη αγορά, που πολλές φορές δεν μου φτουράνε ήταν μια πετυχημένη αγορά. Τρία σύντομα μυθιστορήματα σε ένα. Τρεις ιστορίες που έχουν ένα κοινό μεταξύ τους. Βασικά αρκετά κοινά. Μερικά είναι η Νέα Υόρκη ως τόπος εξέλιξης των γεγονότων των ιστοριών και φυσικά η νουάρ ντετεκτιβίστικη, ρετρό και μεταμοντέρνα ατμόσφαιρα που είχαν..

Και λέγοντας μεταμοντέρνα εννοώ χαρακτηριστικά όπως την διακειμενικότητα (συζήτηση μεταξύ ενός βιβλίου με άλλο), μεταφίξιον (αυτοαναφορά του βιβλίου), εμφάνιση του συγγραφέα στο ίδιο του το βιβλίο, υπαρξισμός, αναξιόπιστοι αφηγητές και doppelgängers (σωσίες).

Η πρώτη αράδα από το οπισθόφυλλο είναι που με έπεισε να πάρω αυτό το βιβλίο:
«Ένα λάθος τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα θα σταθεί η αφορμή ο συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου Ντάνιελ Κουίν να υιοθετήσει μια άλλη ταυτότητα και να εμπλακεί σε μια ιστορία που τον υπερβαίνει.»

Και αυτή η πρώτη ιστορία που ονομάζεται «Γυάλινη Πόλη» ήταν και η αγαπημένη μου.

Η επόμονη που έρχεται τρίτη σε σειρά προτίμησης ονομάζεται «Φαντάσματα» και εδώ πολλοί από τους χαρακτήρες έχουν χρώματα ως ονόματα κάτι που μου θύμισε το παιχνίδι Cluedo που είναι επίσης στυλ μυστηρίου και ντετέκτιβ.

Και τέλος το κλειδωμένο δωμάτιο ήταν η πιο καταθλιπτική από τις τρεις ιστορίες αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα και έχει να κάνει πάλι με μυστήριο, εξαφανισμένα πρόσωπα και φυσικά με την εμμονή που πολλές φορές είναι αυτοκαταστροφική να λυθεί το μυστήριο.

Αν όσα είπα σας αρέσουν και σας τράβηξαν το ενδιαφέρον και αν δεν έχετε διαβάσει ξανά Όστερ όπως εγώ, αυτή είναι η κατάλληλη αρχή. Και φυσικά θα έρθουν ακολουθήσουν κι άλλα του Όστερ.

Βαθμολογία: Τσίζκεϊκ Νέας Υόρκης

Σχολιάστε