Omega Minor



Και αφού τέλειωσα τις αναγνώσεις του Ιούνη διαβάζοντας μια εντεκάχρονη γεροντοκόρη των 1021 σελίδων, πήρα θάρρος να ξεκινήσω τον Ιούλη μου με μια μέλλουσα γεροντοκόρη. Θα γινόταν γεροντοκόρη τέλη του ίδιου μήνα. Κάτι που ήθελα να αποφύγω.


Το 2018 ολοκληρώνοντας το υπέροχο βιβλίο του Ζάουμε Καμπρέ Confiteor, σε μια πολύ όμορφη και προσεγμένη έκδοση από τις εκδόσεις Πόλις, βρήκα στο τέλος διαφήμιση ενός άλλου βιβλίου που είχε την ίδια θεματική.


Όπως και το Confiteor που μεταφράστηκε από τα Καταλανικά έτσι και το Omega Minor μεταφράστηκε από τα Φλαμανδικά, μια άλλη λιγότερο γνωστή ευρωπαϊκή γλώσσα, που ουσιαστικά είναι τα Ολλανδικά του Βελγίου.

Όπως και το Confiteor που είχε ωραίο εξώφυλλο έτσι και το Omega Minor είχε για εξώφυλλο τον πίνακα του Jackson Pollock Blue Poles και πάνω από 700 σελίδες έκταση.

Όπως και το Confiteor που είχε να κάνει με τους Ναζί, το Άουσβιτς, την μνήμη, και το κακό, έτσι και το Omega Minor είχε να κάνει με Ναζί, Άουσβιτς, μνήμη, και κακό.

Painting Blue Poles, worth $350m, should be sold to reduce ...
Jackson Pollock Blue Poles

Πίστεψα έτσι πως είχα να κάνω με άλλο ένα Confiteor και ξεκίνησα ενθουσιασμένος το βιβλίο.

Αλλά έλα που δεν ήταν. . .

Σε αντίθεση με τον Confiteor εδώ η γραφή δεν ήταν μελίρρυτη αλλά βιομηχανική, κρύα και μηχανική. Υπήρχαν φυσικά άφθονες περιγραφές σεξ και πειραμάτων φυσικής που μ’ αρέσουν αλλά δεν βοήθησαν να μ’ αρέσει αυτό το βιβλίο.

Πήρα την βαρετά μονότονη αγγλική έκδοση τελικά διότι καλώς ή κακώς ήταν στη μισή τιμή απ’ ότι η ελληνική και κυρίως διότι η μετάφραση ήταν του ίδιου του συγγραφέα, οπότε λέω δε θα χάσω πολλά στη μετάφραση.

Δεν δέθηκα όμως με τον πρωταγωνιστή, ένα νεαρό Βέλγο φυσικό που έπεσε θύμα νεοναζί στο Βερολίνο, όπως δέθηκα με τον Αντριά τον μοναχικό μικρό Καταλανό.

Στο Confiteor, εκτός από το κακό των Ναζί είχαμε να κάνουμε και με το κακό των Φρανκιστών, της Ιεράς Εξέτασης, καθώς και την ‘βιογραφία’ ενός βιολιού.

Στο Omega Minor περιοριστήκαμε σε Ναζί, Νεοναζί, και πειράματα φυσικής σχετικά με την ατομική βόμβα, όπως και στην αφήγηση ενός (κατά τα φαινόμενα) Εβραίου επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος που αφηγείται τη ζωή του στον νεαρό Βέλγο φυσικό.

Με άλλα λόγια περιορίστηκε και η αναγνωστική μου απόλαυση όπου πριν τα μισά του βιβλίου άργησα να βαριέμαι και είδα το διάβασμα ως αγγαρεία.

Ευτυχώς όμως το τέλειωσα και συνέχισα με καλύτερα βιβλία. Ο περσινός Ιούλης μου εκτός από αυτό και ένα δεύτερο είχε κυρίως ενδιαφέροντα βιβλία.

Αν σας ενδιαφέρει ο ΒΠΠ’ σε βιβλία προτιμήστε Confiteor. Αν έχετε διαβάσει Confiteor και σας αρέσει πολύ ο ΒΠΠ’ πάρτε και το Omega Minor αλλά μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα,

Βαθμολογία: Κοτόσουπα Αυγολέμονο

Σχολιάστε