Το δωμάτιο / The Room

Το δωμάτιο.
9978385Ένα βιβλίο που αγόρασα από παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου διότι μου το πρότεινε έμμεσα μια φίλη. Ένα βιβλίο με αφηγητή ένα παιδάκι πέντε μόλις χρόνων, που ο κόσμος του είναι όλος κι όλος ένα δωμάτιο 3 τετραγωνικών. Εκεί ζει με τη νεαρή μητέρα του.

 

Αυτά ήξερα όλα κι όλα πριν ξεκινήσω το βιβλίο, και πήγαινα έτσι, στα τυφλά, χωρίς να μάθω περισσότερα, που είναι και πιο ωραίο πολλές φορές, να μη ξέρεις τι θα συναντήσεις.

Το βιβλίο είναι ουσιαστικά χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι η ζωή του μικρού Τζακ στο Δωμάτιο και πώς αντιλαμβάνεται τον μικροσκοπικό του κόσμο, και το δεύτερο μέρος είναι το μετά, η δύσκολη προσαρμογή στον έξω τον μεγάλο κόσμο.

Δε θα πω περισσότερα για να μη σας χαλάσω την εμπειρία αν τυχόν και δεν το διαβάσατε.

Το ενδιαφέρον σ’ αυτό το βιβλίο είναι στο πώς βλέπει το πεντάχρονο τον δικό μας κόσμο, τον βλέπουμε από μια άλλη, ιδιαίτερη οπτική γωνία, μια τεχνική που ονομάζεται defamiliarization (ανοικείωση) όπου γνωστά και οικεία αντικείμενα και έννοιες μας γίνονται ανοίκεια, άγνωστα και διαφορετικά.
π.χ. το ασημένιο πρόσωπο του θεού = φεγγάρι
ιατρικός πλανήτης = νοσοκομείο
ψηλό αόρατο κουτί = ντους  κ.λ.π.

Επίσης ενδιαφέρον είχε να δούμε πώς μπορεί να προσαρμοστεί ένα άτομο στο δικό μας κόσμο αφού πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του σε ένα δωμάτιο. Πόσο επηρεάστηκε η ανάπτυξή του, η αντίληψή του, η ικανότητα να αντιλαμβάνεται το χώρο γύρω του.
Είναι όμως και μια ιστορία αγάπης αλλιώτικη, μεταξύ μητέρας και παιδιού.  Μια ιστορία επιβίωσης σε μια ζούγκλα που ονομάζεται έξω κόσμος. Μια ιστορία εμπνευσμένη από δυστυχώς αληθινά γεγονότα.
Μια ιστορία που έγινε και ταινία το 2014 με την ηθοποιό που ενσάρκωνε τη Μαμά να κερδίζει το Όσκαρ 1ου γυναικείου ρόλου.

Αν σας ενδιαφέρει μια τέτοια ιστορία σας συστήνω να το διαβάσετε.
Βαθμολογία 7,5/10

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s