Η Ανταριασμένη, οι φίλοι και τα κτήρια

Θα ξεκινήσω πρώτα με κάτι που δεν κατάλαβα:
Τα κτήρια είναι οι ‘κακοί’ της ιστορίας και όπως λέει και στο οπισθόφυλλο οι κάτοικοι προσπαθούν καθημερινά να σκαρφαλώσουν πάνω σε ζωντανά κτήρια, που τρέφονται από αρνητικά συναισθήματα, γι’ αυτό βασανίζουν τους επίδοξους αναρριχητές.31937778

Ας το πάμε από την αρχή:
-Σε μια πόλη, την πόλη της Ανταριασμένης, η ομότιτλη πρωταγωνίστρια, οι κάτοικοι σκαρφαλώνουν πάνω σε ζωντανά κτήρια.
-Γιατί;
-Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν το γιατί. Είναι σαν μια ρουτίνα. Ένας φαύλος κύκλος.
Τα κτήρια είναι ζωντανά, και τρέφονται από αρνητικά συναισθήματα
-Ωραία, ποιος ο σκοπός να τρέφονται με αρνητικά συναισθήματα;
-Αυτό είναι που δεν κατάλαβα. Μήπως τα κτήρια είναι συμβολικά, μήπως η ιστορία είναι αλληγορική όπου τα κτίρια συμβολίζουν τις τσιμεντουπόλεις που απορροφούν τα όμορφα και παλιά κτήρια και τα θετικά συναισθήματα;
Από την άλλη μπορεί να μην είναι αλληγορία και τα κτήρια απλά να θέλουν να απορροφούν αρνητικά συναισθήματα. Αλλά εδώ νιώθω πως λείπει ένα κομμάτι του παζλ.
Και για να ολοκληρώσω, στο κάτω – κάτω ίσως και να μην χρειάζεται να υπάρχει κάποιος λόγος για όλα αυτά. Σαν ένα θεατρικό του Μπέκετ.

Αλλά παρ’ όλ’ αυτά το βιβλίο το βρήκα ιδιαίτερο, πρωτότυπο και παραμυθένιο.
Το είχα για καιρό στα προς ανάγνωση αλλά η συγγραφέας μου έστειλε το βιβλίο της αυτό με αφιέρωση και υπογραμμένο και έτσι το διάβασα λίγο καιρό μετά. Και την ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου.

Δε θα πω πολλά για την ιστορία πέραν του ότι η Ανταριασμένη και οι φίλοι αποφασίζουν να εναντιωθούν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο των κτηρίων και να τα κατατροπώσουν.
Θα σταθώ μόνο στο ότι δεν είναι έχει μια γραμμική πλοκή (παρελθόν – παρόν – μέλλον) αλλά πηγαινοέρχεται από μέλλον, παρελθόν, παρόν, και πάλι παρελθόν. Ίσως αυτό το καθιστά βιβλίο για παιδιά προεφηβικής ηλικίας και άνω, και στο ότι υπάρχουν εκφράσεις και λέξεις που δεν έχουν ακόμη συναντήσει.

Όπως είπα και πιο παλιά αυτό είναι ένα μυθιστόρημα σαν παραμύθι που λέει και στο εξώφυλλο. Ένα μυθιστόρημα φαντασίας, παιδικό, εφηβικό, ΥΑ, αλληγορία, δυστοπία(;)
Βασικά δεν κατατάσσεται εύκολα σε μια κατηγορία, αλλά είναι τόσο πυκνό σε εικόνες, ιστορίες μέσα σε ιστορίες, μηνύματα όπως
η ελευθερία δεν έχει να κάνει με τους τοίχους όπως επίσης το ότι αποτελεί ένα υπέροχο ταξίδι που μου θύμισε αμυδρά τον Μικρό Πρίγκηπα του Σαιντ Εξυπερί.
Υπήρχαν επίσης και οκτώ πολύχρωμες εικόνες από τον Αλέξανδρο Κοράκη που έδιναν έτσι στο βιβλίο ακόμη περισσότερο χρώμα και ζωντάνια.

Αν είστε άνω των 10 ετών σας προτείνω να το διαβάσετε. Μπορεί εγώ να μην κατάλαβα τον σκοπό που απορροφούν τα κτήρια τα αρνητικά συναισθήματα αλλά αυτό για εσάς δε θα σταθεί εμπόδιο απαραίτητα.

Βαθμολογία: 8/10

Advertisements

6 σκέψεις σχετικά με το “Η Ανταριασμένη, οι φίλοι και τα κτήρια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s