Έραγκον

Είχα διαβάζει τα τρία πρώτα βιβλία της σειράς από το 2007-2010, και όταν βγήκε το 4ο και το πήρα στα χέρια μου ως δώρο το 2014, ήξερα ότι έπρεπε να ξαναδιαβάσω τα προηγούμενα 3 τουβλοβιβλία για να φτάσω στο 4ο που δεν ήταν απλά τούβλο αλλά τσιμεντόλιθος.12250384

Έτσι το αμελούσα, το αμελούσα μέχρι που στις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν αποφασίζουμε για ρεζολούσιονς, αποφάσισα να ολοκληρώσω επιτέλους τη σειρά, διαβάζοντας ένα βιβλίο το μήνα. Και έτσι το Ιανουάριο διάβασα τον Έραγκον.

Βάση το τι λένε τα βιβλιογραφικά στοιχεία αυτού του βιβλίου, το αντίτυπο που διάβασα είναι από την 10η ανατύπωση, Ιανουάριος 2007. Η ίδια ημερομηνία ανατύπωσης δηλαδή με το 2ο βιβλίο, Ο πρωτότοκος, τον οποίο Πρωτότοκο θυμάμαι να διάβαζα στο στρατό, λίγο πριν απολυθώ τον Ιούλιο του 2007.
Άρα, αυτό και το πρώτο βιβλίο τα διάβασα άνοιξη του 2007.
11 χρόνια πριν. Τότε που διάβαζα σχεδόν εξ ολοκλήρου YA, φαντασία, και παιδικά.
Τότε που δεν είχα σπουδάσει αγγλική φιλολογία, τότε που δεν είχα κριτική άποψη για το βιβλίο που διάβαζα.
Τώρα 11 χρόνια μετά, φοβόμουν ότι θα απογοητευτώ, ότι θα το βρω γεμάτο κλισέ και τα γνωστά συστατικά μιας φαντασίας (νάνοι, δράκοι, ξωτικά, και τέρατα (ορκ, καλικάντζαροι)

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσής μου υπήρχαν φάσεις που χαρακτηρίζονταν με το αγγλικό cringe, λόγω της μανίας του συγγραφέα να βάζει επίθετα και μεταφορές που δεν ταίριαζαν, ή λάθη στην πλοκή όπως ένα χωριό στη προηγούμενη σελίδα να αναφέρεται ως χωριό, στην επόμενη να αναφέρεται ως πόλη και στη μεθεπόμενη πάλι ως χωριό.
Αλλά πέρασα καλά στο 2ο μισό και σαν ιστορία έχει ενδιαφέρον, με κλισέ αλλά δεν το διάβασα για να κάνω διδακτική διατριβή στην αποτύπωση των γυναικών στην YA φαντασία.

Αυτά όλα δεν τα βαθμολόγησα όπως θα βαθμολογούσα ένα βιβλίο γραμμένο από ενήλικα τουλάχιστον άνω των 25 αλλά από ένα έφηβο 16-17 ετών (στο τελικό ντραφτ)
Άρα για μένα αυτό είναι επίτευγμα ένας έφηβος να γράψει ένα μπεστ-σέλερ φαντασίας. (βοηθούμενο όμως φυσικά από συγκυρίες [καβουρίνες] αλλά χωρίς να παύει να είναι μπεστ-σέλερ εφήβου)
Άρα 1 αστεράκι γι αυτό, και 2,5 για την πλοκή και ιστορία = 3,5

Φυσικά με κάθε βιβλίο η επιείκεια θα μειώνεται. Στο 2ο θα έχω μισό αστεράκι, στο 3ο και 4ο τίποτα.
Θα πρέπει να έχει βελτιωθεί μέχρι τότε. Αυτά! Καλά διαβάσματα!

Βαθμολογία: 7/10

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s