The Luminaries

Αφορισμοί

Ένας Εβραίος, ένας ιθαγενής (Μαορί), 2 Κινέζοι κι ένας Σκοτσέζος μπαίνουν σ’ ένα μπαρ. . .
Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά δεν είναι. Ένα βιβλίο βάρους 1,06 kg δεν το λες και αστείο.

Αυτό το βιβλίο δεν το πήρα ούτε γιατί ενδιαφέρομαι για τον πυρετό χρυσού στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1860, ούτε γιατί είχα καημό να διαβάσω ένα βιβλίο που κέρδισε το Man Booker Prize το 2013, απλά από το 2015 έβαλα στόχο να διαβάσω ένα βιβλίο από κάθε χώρα στον κόσμο. Από Ισλανδία μέχρι Νέα Ζηλανδία, κι από Βολιβία μέχρι Μογγολία. Έτσι διαβάζοντας αυτή/ό τη/ο κουμούτσα τόμο μπορώ να είμαι ευχαριστημένος που διάβασα κάτι και από Νέα Ζηλανδία αυξάνοντας τον αριθμό χωρών που διάβαζα μέχρι τώρα στις 34, μου μένουν άλλες 162.

Το πώς ένιωσα τελειώνοντας αυτό το βιβλίο θα το περιγράψω ως εξής:
Κάνεις έρωτα με το αγόρι σου ή το κορίτσι σου (αναλόγως προτίμησης) και 10-15 δεύτερα πριν τη κορύφωση ανοίγει η πόρτα του δωματίου και μπαίνει μέσα η μάνα σου. Υπήρξε πράξη αλλά όχι οργασμός.
Το ίδιο και με το βιβλίο: ένα ωραίο ταξίδι χωρίς ικανοποίηση.

Δομή του βιβλίου

Η δομή του βιβλίου είναι έξυπνη παρόλο που πολλοί τη θέλουν ως ένα κόλπο για να σε παγιδεύσει στο να διαβάσεις αυτό το βιβλίο.
Το βιβλίο αποτελείται από 12 μέρη, έχει 12 χαρακτήρες βασισμένους στα 12 ζώδια, και στο εξώφυλλο (της πρώτης έκδοσης) 12 φάσεις του φεγγαριού.

description

♫ 12, κι ουτ’ ένα τηλεφώνημα. . . ♫
Το 12 είναι όπως έχετε καταλάβει σημαντικός αριθμός.
Το 1ο και μεγαλύτερο μέρος έχει 12 κεφάλαια
Το 2ο έχει 11 κεφάλαια
Το 3ο έχει 10 κεφάλαια
Το 4ο έχει 9 κεφάλαια
Το 5ο έχει 8 κεφάλαια
Το 6ο έχει 7 κεφάλαια
Το 7ο έχει 6 κεφάλαια
Το 8ο έχει 5 κεφάλαια
Το 9ο έχει 4 κεφάλαια
Το 10ο έχει 3 κεφάλαια
Το 11ο έχει 2 κεφάλαια
Και τέλος το 12ο έχει 1 κεφάλαιο μόνο
Δηλαδή όσο μεγαλώνει ο αριθμός του κεφαλαίου τόσο μικραίνει ο αριθμός των κεφαλαίων που περιέχει
Το 5ο έχει 8 κεφάλαια και το 8ο 5.
Επίσης αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μέγεθος των κεφαλαίων να μειώνεται. Το 1ο είναι 360 σελίδες, το 2ο 158, το 3ο 104, το 4ο 96 και ούτω καθεξής μέχρι να φτάσουμε στο 12ο που είναι μόλις 4 σελίδες.
Επίσης κάθε κεφάλαιο έχει και ένα αστρολογικό διάγραμμα με τις κινήσεις των πλανητών. Σε τι αποσκοπεί αυτό; Διακοσμητικοί λόγοι.

description

Πάμε στους χαρακτήρες τώρα:
Οι 12 χαρακτήρες που μαζεύτηκαν την νύχτα της 27ης Ιανουαρίου στο μπαρ του Ξενοδοχείου Crown συμβολίζονται ο καθένας από τα 12 ζώδια. Οι υπόλοιποι 8 χαρακτήρες που μαθαίνουμε μέσα απ’ τις διηγήσεις των 12 συμβολίζονται από τους 8 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Γιατί μαζεύτηκαν όλοι αυτοί στο ξενοδοχείο;
Διότι στις 14/01/1866 μια πόρνη βρέθηκε σ’ ένα χαντάκι σχεδόν νεκρή, ένας μπεκρής βρέθηκε νεκρός στη απομονωμένη καλύβα του, και ένας άντρας έχει εξαφανιστεί. Αυτοί οι 3εις συνδέονται με τους 12.
Αυτό δεν ήταν φυσικά σπόιλερ αλλά υπάρχει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Χρονολογική σειρά:
Ξεκινούμε από την 27η Ιανουαρίου 1866 στο 1ο μέρος, πάμε στις 18 Φεβρουαρίου 1866, μετά στο Μάρτη του 1866, μετά στον Απρίλη του 1866, κι απ’ εκεί πίσω στον Απρίλη του 1865 μέχρι να φτάσουμε ξανά στην αρχή στις 14 του Ιανουαρίου 1866 (12ο μέρος).

Λοιπόν το βιβλίο έπρεπε να τελείωνε στη σελίδα 713, αλλά συνέχισε για άλλες 100+ σελίδες (Μέρη 5-12) να μας εξιστορεί από πρώτη ματιά πλέον τα πράγματα που μάθαμε από αφηγήσεις και μνήμες στα μέρη 1-4. Δεν λέει τίποτα καινούριο. Απλά εκεί που περίμενες μετά από 11 μέρες ανάγνωσης μια γαμ. . . απάντηση σε πάει πίσω στο παρελθόν και μένεις εκεί, αφήνοντάς σε με περισσότερες ερωτήσεις απ’ όσες είχες όταν ξεκίνησες το βιβλίο, ήτοι θα του στερήσω 1,5 αστέρια
Πριν φτάσω στις 300 σελίδες ήμουν στα πρόθυρα να το παρατήσω και να του κοτσάρω 1 καθόλου φωτεινό αστέρι, στις 300 και κάτι στα 2. Τελειώνοντας το 1ο μέρος βουνό βρέθηκα στα 3 αστέρια. Στις 713 στα 3,5 και ήμουν έτοιμος να του δώσω 4 αλλά αυτό το τέλος με χάλασε.

Λοιπόν το δύσκολο του βιβλίου είναι να ξεπεράσετε το 1ο μέρος, μετά κυλά άνετα. Αν μετά απ’ όσα είπα θέλετε ακόμη να το διαβάζετε βουρ. . .
Να σημειώσω ότι το βιβλίο είναι γραμμένο με αγγλικά του 19ου αιώνα και με τίτλους συνόψεις στυλ Ντίκενς άρα καλό θα ήταν η ανάγνωση να γίνει στ’ αγγλικά. Αν πάλι όχι δεν χάνετε και πάρα πολλά.
Βαθμολογία: 6,5/10

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s