Υπάρχει Θεός; : Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος το Θεό;

Λοιπόν, αν τώρα πω πως μου άρεσε αυτό το βιβλίο θα χαρακτηριστώ άθεος (με την αρνητική έννοια) άπιστος και απόκληρος της κοινωνίας
Άρα θα πρέπει να εκφραστώ εκ του ασφαλούς και να πω ότι ήταν ένα ενδιαφέρον βιβλίο αλλά έχω τις αμφιβολίες μου γι’ αυτό;
32492885
Όμως όχι, θα εκφραστώ όπως νιώθω, και δε θα δεχτώ καμιά θρησκευτική ή κοινωνική καταπίεση.
Αυτό το βιβλίο το απόλαυσα και το λάτρεψα. Ήθελα σε κάθε σελίδα να υπογραμμίζω σημεία που συμφωνούσα και σημεία που μου άρεσαν.
Αυτό το βιβλίο στην Ελλάδα κέρδισε το βραβείο Αναγνωστών Public 2015 στην κατηγορία δοκίμιο, μελέτη βιογραφία, μαρτυρία.
Στην Κύπρο νομίζω θα κέρδιζε μια θέση στον κάλαθο των αχρήστων. Υπερβολή; Σχεδόν. Ξέρουμε πόσο θεοσεβούμενη και οπισθοδρομική είναι η Κύπρος, και προσωπικά ξέρω ότι το στίγμα που μου άφησε η θρησκεία είναι ανεξίτηλο.
Να, τώρα που γράφω αυτή την κριτική νιώθω ότι ο παντοδύναμος θεός θα ρίξει φωτιά να με κάψει ή ότι θα μου φανερωθεί άγιος το βράδυ για να με φοβερίσει που γράφω ότι μ’ άρεσε κάτι τόσο αντίθετο προς στην θρησκεία.

Ο τίτλος του βιβλίου ξεκινά μ’ ένα ερώτημα: «Υπάρχει Θεός;» Αυτό το ερώτημα φυσικά δε θ’ απαντηθεί μ’ ένα ναι ή μ’ ένα όχι. Και ούτε μπορεί ν’ απαντηθεί σε μια σελίδα.
Εμένα πάντοτε μέσα μου μιλούσε η γλώσσα της λογικής που λογική στη θρησκεία δεν περνά, «Πίστευε και μη ερεύνα» και η λογική μου μου λέει ότι άγγελοι με πουπουλένια φτερά να τραγουδούν ύμνους, και διάβολοι με φτερά νυχτερίδας να ανακατεύουν πίσσα στα καζάνια της κόλασης είναι αποκυήματα της φαντασίας εκείνων που ήθελαν να ελέγχουν τις άβουλες μάζες από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Και για να μη σταθώ μόνο στα χριστιανικούς μύθους ούτε τζίνι υπάρχουν ούτε η θεά Κάλι με τα τέσσερα χέρια και τη γλώσσα να πετάγεται έξω κατακόκκινη.

Η λογική μου όμως λέει και κάτι άλλο:
Ο γαλαξίας μας έχει δισεκατομμύρια αστέρια σαν τον ήλιο μας και αυτά τα δισεκατομμύρια αστέρια έχουν 10 φορές περισσότερους πλανήτες. Επιπλέον το σύμπαν έχει δισεκατομμύρια γαλαξίες και μεγαλύτερους από τον δικό μας και αυτοί με τη σειρά τους πεντάκις-εκατομμύρια αστέρια και πλανήτες. Οπότε αποκλείεται να μην υπάρχει κάπου αλλού ζωή, έστω και πρωτόγονη, και αποκλείεται αν υπάρχει ένα υπέρτατο ον να έχει γήινα χαρακτηριστικά (γενειάδα, καπρίτσια κλπ) και όχι εξωγήινα.

Επίσης η Γη αν ήταν λίγο πιο κοντά στον ήλιο θα ήταν τόσο ζεστή που η ζωή πάνω της θα ήταν δύσκολο να φτάσει στο σημείο της εξέλιξης του σήμερα, πόσο μάλλον να υπάρχει. Κι η Γη αν ήταν λίγο πιο μακριά από τον ήλιο θα ήταν τόσο κρύα που η ζωή πάνω της πάλι θα ήταν δύσκολο να υπάρξει. Άρα αυτή η τοποθέτησή μας σε ιδανικό σημείο για ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης ζωής προϋποθέτει ή μεγάλη τύχη, ή ένα μεγάλο ον.

Ξέρουμε ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από την μεγάλη έκρηξη πριν δισεκατομμύρια χρόνια. Πριν την έκρηξη τι υπήρχε, και αν υπήρχε μόνο ο Θεός για πόσα εκατομμύρια χρόνια υπήρχε μόνος του πριν δημιουργήσει το Σύμπαν; Ή μήπως πριν το Big Bang υπήρχε άλλο αρχαίο σύμπαν τρισεκατομμυρίων ετών που ο Θεός κατέστρεψε και δημιούργησε αυτό που γνωρίζουμε;

Άρα αυτό με κάνει κάτι μεταξύ αγνωστικιστή και ντεϊστή όχι πως είναι απαραίτητο να έχω μια ταμπέλα συνεχώς πάνω μου.
Και αν υπάρχει θεός ή τέλος πάντων μια υπεράνθρωπη οντότητα δεν θα είναι όπως τον περιγράφουν οι γραφές, ένας θεός που έχει ανάγκη να πιστεύεις μόνο σ’ αυτόν, ένας θεός που έχει την ματαιόδοξη ανάγκη να τον λατρεύεις, ένας θεός που τιμωρεί αν δεν τον υπακούεις, γιατί φυσικά ένας θεός δεν έχει ανάγκες, δεν είναι άνθρωπος με ανάγκες είναι θεός χωρίς ανάγκες.
Και γιατί να ονομάζεται με γήινα ονόματα όπως Θεός ή God ή Allah και να μην έχει ένα δικό του, εξωγήινο όνομα όπως Kthal’kar μιας και δεν δημιούργησε μόνο τη Γη αλλά ολόκληρο το Σύμπαν;

Ο Θεός όπως τον ξέρουμε απ’ τις γραφές, ναι, πλάστηκε από τον άνθρωπο, αλλά ο πιθανός θεός που δεν ξέρουμε και έπλασε το Σύμπαν ποιος τον έπλασε, και τι υπήρχε πριν; Εκεί που σταματά η ανθρώπινη σύλληψη ξεκινά κάτι το υπεράνθρωπο, ο δημιουργός ας πούμε.

Αυτά που λέω εδώ είναι μόνο το ένα τρίτο απ’ όσα λέει ο συγγραφέας στο βιβλίο.
Μιλά για τις θεωρίες περί θεού, μιλά για τις διάφορες θρησκείες, μιλά για τους αφορισμούς των θρησκειών, μιλά για τον Dawkins και τον Δαρβίνο και τον Δαρβινισμό, μιλά για την άνοδο των επιστημών, μιλά για την βιοηθική και την νευροηθική και άλλα πολλά.

Το συστήνω σε όλους ανεξαιρέτως. Αν έχεις ανοικτό μυαλό σίγουρα θα σου φανεί ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

Βαθμολογία: 9/10

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s